Isoleren

De voordelen van het isoleren van je woning zijn genoegzaam bekend. Isolatie verhoogt het wooncomfort en tegelijkertijd bespaar je een flink stuk op de energiefactuur. Maar wat is nu de beste manier om jouw huis te isoleren? Begin je bij het dak, of is de isolatie van de buitenmuren de beste keuze?

Waarom isoleren? Zes goede redenen!

1. Bespaar op energiekosten
Jouw woning blijft warmer in de winter en koeler tijdens de zomer. De verwarming en airconditioning hoeven dus minder te werken. Het resultaat daarvan zie je terug op je energiefactuur. Met een totaalrenovatie van jouw woning bespaar je al gauw 30% op je jaarlijks energiebudget. Breng jouw energie leverancier op de hoogte na afronding van jouw project en zij verlagen onmiddellijk jouw maandelijkse voorschotfactuur. Zo kan je direct profiteren van jouw investering.

2. Geniet van meer comfort in huis
Isoleren verhoogt het wooncomfort. Jouw woning warmt sneller op en de binnentemperatuur blijft constanter. Een goede isolatie voorkomt tocht en maakt komaf met het onaangename gevoel van koude muren. Ook in de warme zomermaanden stijgt jouw comfort, want isolatie houdt de hitte buiten.

3. Profiteer van premies nu het nog kan
De huidige isolatiepremies worden elk jaar verder afgebouwd. Begin vorig jaar verviel al het fiscaal voordeel voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen. Je kan wel nog profiteren van de federale renovatiepremie en de verbeterings- en aanpassingspremie voor woningen. Ook de elektriciteitsnetbeheerders en sommige gemeenten en steden reiken voorlopig nog premies uit voor de plaatsing van isolerende ramen en dak-, vloer- en muurisolatie. Wees er dus snel bij om jouw voordelen niet te missen!

4. Verhoog de waarde van jouw woning
Een goed geïsoleerde woning is meer waard op de verkoop- en huurmarkt. De energieprestaties zijn een steeds belangrijker argument in het beslissingsproces van kandidaat-kopers. De isolatiewaarde van jouw woning heeft dus een directe invloed op de waarde.

5. Verklein jouw ecologische voetafdruk
Een kleiner energieverbruik betekent een daling in uw CO2-uitstoot. Isoleren is dus ook een goede zaak voor onze planeet.

6. De Energieprestatieregelgeving (EPB) verplicht je
Elke nieuwbouwwoning moet aan bepaalde energienormen voldoen, de EPB-eisen (Energieprestaties en Binnenklimaat). Om aan de eisen voor thermische isolatie (S-peil) en de energieprestatie (E-peil) te voldoen, is een goede isolatie onontbeerlijk.